Resepi Daging Masak Kuzi
Assalamualaikum semua 👋
Tah kenapa tetiba tekak ni teringin nak makan kuzi. Seperti biasa boleh je Google resepinya kan. Meh kita tengok:
Tah kenapa tetiba tekak ni teringin nak makan kuzi. Seperti biasa boleh je Google resepinya kan. Meh kita tengok:
DAGING MASAK KUZI
Bahan-bahan:
1 kg daging di potong 20
4 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan susu pekat
½ sudu teh garam
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih secukupnya
750 ml air
4 sudu makan rempah kuzi
½ tin susu cair
3 sudu makan sos tomato
100 gm badam biji di buang kulit
100 gm kismis
100 gm badam serbuk
Bahan kisar:
15 ulas bawang putih
2 inci halia
½ biji bawang merah di buat bawang goreng dulu
Cara memasak:
Panaskan minyak sapi di dalam kuali.
Panaskan minyak sapi di dalam kuali.
Tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih.
Tumis bawang putih dan halia kisar.
Masukkan daging dan air.
Biarkan daging masak sehingga empuk.
Jika air kering tambahkan air lagi sehingga empuk.
Kemudian masukkan serbuk rempah kuzi dan sedikit air.
Apabila naik minyak masukkan bawang goreng yang dikisar, badam biji, kismis, sos tomato, susu cair, susu pekat dan garam.
Gaul sebati sehingga pekat.
Apabila kuah sudah pekat masukkan pula serbuk badam dan gaul rata.
Apabila kuah sudah pekat masukkan pula serbuk badam dan gaul rata.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Bolehlah cuba untuk Hari Raya Haji nanti 👍
nampak sedap sangat tu kak. selalu jumpa masa g kenduri kawen je menu kuzi ni.
ReplyDeleteKannnn.......
DeleteKenduri kahwin memang menu popular ni.
Bila la sesiapa nak jemput kenduri hehehe