Resepi Berbuka Puasa - Pengat Keladi
Assalamualaikum
Hai semua. Macam mana puasa setakat hari ni? Letih-letih lagi tak ataupun dah terbiasa rasa OK je 😁
Hari ni Kak Laili share pula resepi untuk berbuka puasa iaitu Pengat Keladi daripada En. Mat Gebu di tiffinbiru.com
Pengat Keladi
oleh: tiffinbiru.com
(Terima kasih En. Mat Gebu 😀)
1 buku sederhana keladi minyak
1 camca besar biji sagu, cuci dan toskan
1 liter santan cair
200 ml santan
1 ketul gula melaka, potong kecil
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
Sedikit garam
CARA MEMBUAT:
Jom cuba pemanis mulut untuk berbuka puasa hari ni 👍
Hai semua. Macam mana puasa setakat hari ni? Letih-letih lagi tak ataupun dah terbiasa rasa OK je 😁
Hari ni Kak Laili share pula resepi untuk berbuka puasa iaitu Pengat Keladi daripada En. Mat Gebu di tiffinbiru.com
Pengat Keladi
oleh: tiffinbiru.com
(Terima kasih En. Mat Gebu 😀)
Gambar ihsan En. Mat Gebu dari tiffinbiru.com |
BAHAN-BAHAN:
1 buku sederhana keladi minyak
1 camca besar biji sagu, cuci dan toskan
1 liter santan cair
200 ml santan
1 ketul gula melaka, potong kecil
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
Sedikit garam
CARA MEMBUAT:
- Keladi dikupas, dipotong dadu sederhana besar, dicuci dan direbus hingga sedikit lembut. Kemudian toskan.
- Gula melaka, gula pasir dan 1 helai daun pandan dimasak dengan 2 cawan air hingga gula larut. Kemudian tapis dan ketepikan.
- Dalam periuk, masukkan keladi, baki daun pandan, santan cair dan sagu, masak hingga mendidih dan hingga keladi lembut.
- Tuang air gula, masukkan santan pekat dan tambah sedikit garam.
- Kacau dan biar mendidih. Kalau pekat boleh tambah sedikit air.
- Hidangkan panas atau sejuk.
Jom cuba pemanis mulut untuk berbuka puasa hari ni 👍
nampak sedap nih
ReplyDeleteHans cuba lah. Resepi En. Mat Gebu memang sedap ;)
Deletesedapnyaaa.. tak pernah makan lg yg ini. selalu pengat pisang
ReplyDeletehaaa....boleh lah try lepas ni. untuk buka puasa hujung minggu nanti ;)
Delete