Resepi Labu Kuning Manis Masak Lemak Dengan Udang

Assalamualaikum semua

Sekarang ni bila pergi pasaraya Aeon ke, Giant ke nampak banyak sangat labu. Almaklumlah bulan Oktober ada yang meraikan Halloween.

Kak Laili ni taklah meraikan Halloween tapi geram pulak tengok labu-labu kat pasaraya tu. Apa lagi jom lah cuba resepi labu dari internet ni 😋

Resepi Labu Kuning Manis Masak Lemak dengan Udang.

Bahan-bahannya:
  • 1 biji labu kuning saiz kecil (potong kecil)
  • 1 biji bawang besar 
  • 2 biji bawang putih 
  • 5 tangkai cili 
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1/2 kotak santan cair (25ml)
  • Sedikit minyak masak
  • Sedikit air
  • Garam secukup rasa
Cara memasak:
  1. Tumbuk bawang besar, bawang putih dan cili. Kemudian masukkan sedikit serbuk kunyit.
  2. Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali.
  3. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau.
  4. Masukkan sedikit air ke dalam tumisan. Kemudian masukkan labu kuning yang telah dipotong kecil.
  5. Masukkan santan ke dalam masakan. Guna santan kotak kecil. Tuang separuh kotak.
  6. Gaul rata dan biarkan seketika.
  7. Masukkan pula garam secukupnya.
  8. Dan akhir sekali campurkan udang ke dalam masakan.
  9. Udang tak perlu dimasak terlalu lama.
  10. Angkat dan siap untuk dihidang.



Resepi dari  👉 SUMBER


Jangan lupa kalau nak dapatkan suplemen kesihatan Shaklee whatsapp Kak Laili di 010-2904863 orait!

Comments

Popular Posts